ارزیابی ساختار کانال و ریشه در دندان های پرمولر اول مندیبل: مطالعه CBCT در یک جمعیت ایرانی
پرمولرهای مندیبل به جهت تنوع آناتومیکی زیادی که دارند، احتمالاً یکی از مشکل ترین دندان ها در درمان ریشه به حساب می آیند.
هدف از مطالعه حاضر ارزیابی و مقایسه ساختار کانال ریشه در دندان های پرمولر اول در یک (CBCT) مندیبل در دو جنس مذکر و مونث به کمک روش تصویربرداری توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی
جمعیت ایرانی است.
آگاهی کامل از آناتومی کانال و ساختار ریشه یکی از مراحل اساسی در درمان های اندودنتیک می باشد. به
علت عدم توانایی دندان پزشکان و پزشکان در یافتن همه کانال ها، به خصوص در دندان های دارای واریاسیون های آناتومیک یا دندان های دارای کانال های اضافی، برخی از کانال ها درمان نشده باقی می مانند.
بسیاری از محققان با استفاده از رادیوگرافی مشخص کرده اند که در دندان های پرمولر اول مندیبل، وجود کانال های متعدد امکان پذیر است. برای رسیدن به موفقیت در درمان، نمی توان آناتومی – کانال ریشه را نادیده گرفت و نداشتن اطلاعات کافی از آناتومی کانال ریشه یکی از دلایل شکست درمان می باشد.
هدف اصلی از درمان ریشه، پاک سازی کامل کانال ریشه و پرکردن این فضای ۳ بعدی با یک ماده خنثی برای جلوگیری از ورود میکرو ارگانیسم ها به فضای کانال و پری اپیکال می باشد.
بسیاری از دندان پزشکان، درمان ریشه پرمولر اول فک پایین را با این پیش فرض که این دندان ها فقط یک ریشه و یک کانال دارند انجام می دهند، در حالی که مطالعات مختلف حاکی از گوناگونی و تنوع بسیار گسترده در آناتومی و مورفولوژی سیستم کانال ریشه پرمولرهای اول مندیبل هستند.
به همین منظور آگاهی کامل از مورفولوژی کانال پیش نیاز یک درمان اندودنتیک موفق می باشد. مورفولوژی کانال در این دندان ها تحت تاثیر فاکتورهای بسیاری از جمله نژاد، سن، جنسیت، موقعیت دندان و غیره است.
امروزه نقش ژنتیک در مورفولوژی دندان ها و تاثیر نژاد بر روی تغییر ساختار . با این وجود مطالعات – کانال به خوبی شناخته شده است اندکی بر روی ساختار کانال ریشه پرمولرهای مندیبل در .
تاکنون پژوهش های ، نژاد ایرانی انجام گرفته است کمی تاثیر جنسیت را بر ساختار کانال و ریشه در این گروه براساس بسیاری ، دندانی مورد ارزیابی قرارداده اند از مطالعات، ژن های کدکننده مورفولوژی کانال بر روی کروموزوم های جنسی قرار دارند